BoomvhJaar logo 1

 

Op zoek naar de meest indrukwekkende bomen in België. 

Het concept van de wedstrijd is simpel: iedereen kan zijn lievelingsboom voorstellen als kandidaat 'Baillet Latour Boom van het Jaar'. Deelname aan de wedstrijd is gratis. Het verhaal en een mooie foto van de boom zijn het belangrijkste want de professionele jury zal zich op die twee criteria baseren.

Uit de verschillende kandidaten kiest de jury één laureaat per Waalse provincie en één uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Volgend jaar is het opnieuw de beurt aan de Vlaamse provincies en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Klik HIER om verder te gaan naar de wedstrijd van 2019 

  

boom 3

 De winnaar 2018, Onze Lieve Vrouwe Beuk van Lummen

   

Een initiatief van

   

      ANB.PNG             

Hoofdsponsor 

Media sponsors en executive partners

       

  

   

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

BoomvhJaar logo 3 

De wedstrijd Baillet Latour Boom van het Jaar is een initiatief van de Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu Vlaanderen v.z.w., in samenwerking met de European Landowners’ Organization, het Agentschap voor Natuur en Bos , Landelijk Vlaanderen, de Bosgroepen, de Koninklijke Belgische Bosbouwmaatschappij en Bos+, en financieel bijgestaan door het Fonds Baillet Latour.

De Baillet Latour Boom van het Jaar wedstrijd is geïnspireerd op de bestaande wedstrijd “European Tree of the Year”, een Tsjechisch initiatief dat naar Europees niveau is gebracht door de Environmental Partnership Association (EPA) in samenwerking met European Landowners Organization (ELO). De Europese wedstrijd telt nu 15 deelnemende landen. Het doel van het initiatief is kennis en interesse te promoten voor bijzondere bomen.

Het concept van de wedstrijd is simpel: iedereen kan zijn lievelingsboom voorstellen als kandidaat 'Baillet Latour Boom van het Jaar'. Deelname aan de wedstrijd is gratis. Het verhaal en een mooie foto van de boom zijn het belangrijkste want de professionele jury zal zich op die twee criteria baseren.

Uit de verschillende kandidaten kiest de jury één laureaat per Vlaamse provincie en één uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Volgend jaar is het opnieuw de beurt aan de Waalse provincies en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De bomen uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen dus elk jaar genomineerd worden. Zowel bomen in particuliere eigendom als bomen op publiek domein kunnen als kandidaat voorgesteld worden.

Eens de 6 laureaten bekend worden gemaakt kan het publiek beginnen stemmen voor hun lievelingsboom op de website. De Belgische winnaar zal ons het volgend jaar vertegenwoordigen op Europees niveau voor de European Tree of the Year'! Daarenboven krijgen de indieners en/of eigenaars van de winnende boom een gratis opleidingsdag door een van de specialisten van Inverde, het forum voor groenexpertise. Zij mogen uit het standaardaanbod van Inverde vrij een bomenopleiding kiezen. De mogelijkheden zijn eindeloos: aanplanten van bomen, begeleidingssnoei, het beheer van veteraanbomen, wat met zieke bomen?, … Afhankelijk van het thema kunnen 6 tot wel 20 personen deelnemen. Datum, locatie en invulling zijn in samenspraak vast te leggen.

Wedstrijdreglement 2018

 

 

 

  

 

 

 

 

 

De Rode Beuk van Beerse

Antwerpen

 

De Joséphine Eik

Brussel

 

Onze Lieve Vrouweboom

Limburg

 

 

Plataan van Wippelgem

Oost-Vlaanderen

 

Plataan van Kwabeek

Vlaams-Brabant

 

De Caesarsboom van Lo-Reninge

West-Vlaanderen

 

  Foto's: ©ANB - Wilfried Rentmeesters