Welkom

Boom van het Jaar

Op zoek naar het verhaal achter de boom

De Fondation Wallonne pour la Conservation des Habitats heet u welkom bij de Boom van het Jaar wedstrijd, een zoektocht naar de interessantste en opmerkelijkste bomen uit België. Dat zijn niet per definitie de grootste, oudste of mooiste bomen, maar vooral de bomen met een verhaal. Het belang van de boom voor zijn omgeving, de maatschappij en zijn geschiedenis zijn belangrijk voor de beoordeling.

Een vakjury beoordeelt de verschillende kandidaten en kiest één laureaat per Waalse provincie samen met één laureaat voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, daarna is het aan u om uw stem te laten horen.

Wist u dat iedereen een boom kan nomineren, als individu, familie, vereniging, bedrijf of gemeente? Dit is heel gemakkelijk. Klik gewoon op de nominatieknop hieronder, vertel het verhaal van uw boom en voeg een mooie foto toe. Als uw boom wint krijgt hij 2500€ van de Baillet Latour Fonds voor onderhoud, promotie, valorisatie,... en mag hij zich een jaar lang “Boom van het Jaar” noemen en wordt kandidaat voor de ‘European Tree of the Year’ wedstrijd!

 SCHRIJFHIERUWBOOMINWEB

De wedstrijd wordt georganiseerd door in samenwerking met: Met de steun van 
Fondation Wallone pour
la Conservation des Habitats

 logoFWCH.smallweb  

           LOGORVBJsmallweb


Nomineer uw boom

In 2017 kunnen enkel bomen uit Wallonië en Brussel genomineerd worden, in 2018 zijn de bomen uit Vlaanderen en Brussel weer aan de beurt.

Iedereen mag een boom voordragen om Boom van het Jaar 2017 te worden: individuen, scholen, gemeenten, verenigingen. Wanneer de promotor van de boom en de eigenaar verschillende personen zijn, is het essentieel om toestemming van de eigenaar voor de kandidatuur annexeren. Uit alle genomineerden zal de jury 1 boom per provincie selecteren. De jury is niet op zoek naar de oudste, de grootste of de mooiste boom, maar zoekt vooral een boom met een verhaal. Nomineer hieronder de boom die volgens jou verdient om Boom van het Jaar te worden.
Contactgegevens (* gemarkeerde velden verplicht in te vullen):
Naam(*)
Please type your full name.

Type indiener(*)
Invalid Input

(vereniging, bedrijf, familie, gemeente, vriendengroep, …)
Adres
Invalid Input

De boom:
Naam van de boom/boomsoort(*)
Invalid Input

Boom adres
Invalid Input

Omschrijving van de boom(*)
Invalid Input

(hoogte, omtrek, leeftijd, indien gekend)
Waarom moet deze boom volgens je genomineerd worden? (maximaal 500 tekens)(*)
Invalid Input

Toestemming van de eigenaar als hij niet de promotor van de boom is hier uploaden.
Invalid Input

Foto van de boom(*)
Invalid Input

(enkel .jpg foto’s, geen pdf, doc, …)

Voeg extra info toe
Invalid Input

Je gegevens:
E-mail(*)
Invalid email address.

Bevestig uw e-mailadres(*)
The e-mail address does not match.

(*)
Invalid Input

Captcha
Invalid Input

Boom van het Jaar Wedstrijd

Reglement Boom van Het Jaar Wedstrijd 2017

De 'Boom van het Jaar' wedstrijd is op zoek naar de meest interessante en meest opmerkelijke boom van België. Dus niet de grootste, de oudste of de mooiste, maar de boom met het mooiste verhaal. Elk jaar kunnen beurtelings bomen uit Vlaanderen en Brussel of uit Wallonië en Brussel voorgesteld worden.

In 2017 word de Boom van het Jaar, Waalse editie georganiseerd door la Fondation wallonne pour la Conservation des Habitats (FWVH) met de financiële hulp van de Baillet Latour Fonds; in samenwerking met de European Landowners' Organization (ELO), de Koninklijke Belgische Bosbouwmaatschappij (KBBM) en de Fondation Rurale de Wallonie.

De Boom van het Jaar wedstrijd is geïnspireerd door de bestaande Europese Boom van het Jaar, een Tsjechisch initiatief dat naar Europees niveau is gebracht door de Environmental Partnership Association (EPA) in samenwerking met ELO. De Europese wedstrijd telt nu 15 deelnemende Landen. Het doel van het initiatief is kennis en interesse te promoten voor bijzondere bomen.

Het concept van de wedstrijd is simpel: iedereen kan zijn lievelingsboom voorstellen als kandidaat 'Boom van het Jaar'. Deelname aan de wedstrijd is gratis. Het verhaal en een mooie foto van de boom zijn het belangrijkste want de professionele jury zal zich op die twee criteria baseren.

Uit de verschillende kandidaten kiest de jury één laureaat per Waalse provincie en één laureaat voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Zowel bomen op privaat land even als bomen op publiek domein kunnen als kandidaat gesteld worden.

Eens de 6 laureaten bekend worden gemaakt kan het publiek beginnen stemmen voor hun lievelingsboom op de website. De Belgische winnaar zal ons het volgend jaar vertegenwoordigen op Europees niveau voor de 'Europese Boom van het Jaar'!